Gjennopplive Odinstorg
I sommer har det blitt utført fullt restaureringsarbeid for Odinstorg og omegn. Etter gjennomføringen vil denne populære område i Þingholtunum har blitt forvandlet, endret fra parkering i offentlige område. Verkís håndterer lysdesign, elektrisk design, blågrønne overvannsløsninger og snøsmelting.
Tidligere i år ble byggingen av torget gjenopprettet, men i 2015 ble et forslag fra Basal arkitekter, Verkís og VSO ingeniørfirma valgt til designkonkurransen. Hovedtema for konkurransen var å fremme spredning av plassen, men det har vært parkeringsplass i sytti år.
Bygging av Odense torg innebærer renovering av overflaten på torget og en del av gaten. Det blir installert plattform, enkeltsete, lekareal og sykkelstativ. Bygging i Týsgata inkluderer renovering av gaten og gangområdene, samt beplantning. Arbeidet er et samarbeidsprosjekt med Veitur ohf. som fornyer avløpsrør, fjernvarme, kaldt vann og elektriske ledninger.
Avløpet behandles med blågrønne overvannsløsninger
Hensikten med en blågrønne overvannsløsninger er å rense drenering av gater og tomter, senke farten og redusere mengden i avløpssystem og miljø. Dette arbeidet, Oðinstorgs nyinnspilling, er et eksperimentelt prosjekt av Reykjavík kommune og Veitur Utilities for å implementere blågrønne overvannsløsninger i byområder.
En del av dagens avløp vil bli fjernet i Oðinstorg, som i et konvensjonelt avløpssystem vil bli brukt til all drenering av gater og fortau og tak i tilstøtende hus, og dermed sørge for direkte avløpssystemer. Med blågrønne overvannsløsninger vil drenering i stedet bli behandlet på overflaten med to typer overevannsløsninger: permeabelt fortau og regnvann.
På bildet til venstre kan du se et lignende regnbed og vil være i Odinstorg.
Et permeabelt fortau fungerer slik at mellom belegningssteinene er fuge (6-10 mm) og derfor betydelig bredere enn i det normale fortauet. Fugen er fylt med et selektivt, finkornet mineral som lett lar vann trenge inn i et lag med styrke. På denne måten avtar strømmen av vann og blir derfor droppet ned i den underliggende jorden eller i grunnvannslinjen i underlaget koblet til avløpssystemet.
Regnbed overtar drenering av gater og tak i nabohusene. Der føres vann gjennom et spesielt avlingslag som renser forurensningen og finstoffene fra dreneringen og bremser strømmen før vannet drypper ned i jorden under sjiktet eller i svelgene som ligger midt i regnbedet.
Bildet til høyre viser lignende fortau og vil være på Odinstorg.
Designet tar hensyn til Europas nordligste hovedstad
Lysdesignen, som spilte en stor rolle i å vinne forslaget, tar hensyn til egenskapene til Reykjavík, den nordligste hovedstaden i Europa, der lengden på dag og natt varierer betydelig. Det store utvalget av bruksområder på torget gir en overføring mellom områder på torget, avhengig av hvor solen og dagslyset er. Belysningsløsningen tar også sikte på å gjøre torget attraktivt og trygt døgnet rundt, året rundt.
Målet er å bruke belysning for å få miljøet til å være levende, og lyskildene er innebygd i landskapet på torget; betongbenk, rekkverk og sokkel.
Fra nåværende gateoperatører stammer nøytralt lys, men fra nye lyskilder kommer en varmere lysstyrke, som hjelper med å skjerpe kontrastene mellom trafikk og boareal på torget. Lysforurensning og energiforbruk minimeres ved å bruke presis og moderne lysteknologi.